Home » Care este diferența dintre Psiholog, Psihoterapeut, Psihiatru?
Psihologul a absolvit Facultatea de Psihologie de 3 ani, însă diploma de licență nu îi permite să consilieze clienți în cabinet.
Pentru a avea clienți, psihologul trebuie să urmeze un program de masterat în domeniu la o facultate de Psihologie acreditată de Colegiul Psihologilor, pentru a deveni Psiholog Clinician sau Psihoterapeut, cu diverse formari pe care școlile le oferă (cognitiv-comportamentală, ericksoniana etc).
Pentru a avea drept de practică, Psihologul trebuie să fie acreditat de Colegiul Psihologilor din România, într-unul dintre domeniile recunoscute și validate de către acesta:
• Psihologie clinică și psihoterapie
• Psihologia muncii, tranporturilor și serviciilor
• Psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională
• Psihologia Apărării, ordinii publice și siguranței naționale
Psihoterapia se afla la intersecția dintre medicină și psihologie.
Spre deosebire de psiholog, psihoterapeutul este un psiholog care a urmat o specializare suplimentară: psihoterapia.
Psihoterapeutul poate trata diverse afecțiuni psihice (depresie, anxietate, tulburări de personalitate sau diagnostice severe cum ar fi schizofrenia sau bipolaritatea) prin metodele învățate în formarea pe care a urmat-o. În funcție de formarea psihologului, metodele de terapie sunt diferite dar au același scop, acela de a diminua simptomele negative ale afecțiunii.
Psihoterapia a cunoscut diverse transformări, de la abordarea tradițională – psihanaliză – gândită de Sigmund Freud cu ședințe longitudinale, care se întindeau pe ani de zile în care clientul povestește întins pe canapea fară cenzură episoade din viața sa, făcând apel la subconștient și inconștient, la ședințe exploratorii prin care clientul își conștientizează propriile nevoi și își găsește propriile resorturi de vindecare.
Astăzi, psihoterapia presupune întâlnirea cu propria imagine, căreia îi dai frâu liber povestind și trăind fiecare emoție pe care o ai, sub ghidarea psihoterapeutului, pentru redescoperirea sinelui.
Ne vom opri la Psihoterapie care poate avea mai multe abordări:
• Abordarea cognitiv-comportamentală – o abordare mai structurată, axată pe rezultate palpabile, cu una dintre cele mai aplicate abordări psihologice deoarece pune laolaltă componența emoțională, cognitivă și comportamentală a individului pentru rezolvarea situațiilor dificile.
– Psihoterapia cognitiv-comportamentală acționează la sursă, odată ce a fost identificată problema cu care se confruntă pacientul.
– Psihoterapia cognitiv-comportamentală permite înfruntarea temerilor pacientului și adesarea lor la sursă, într-un interval de timp limitat și este recomandată persoanelor pragmatice, care-și doresc schimbări rapide și țintite, dar și celor care au nevoie de puțină structură și pot explora această abordare mai tactică.
• Abordarea experimentală – o abordare un pic mai generalistă decât cea cognitiv-comportamentală, cu o viziune pe o perioadă mai lungă de timp, mult mai tactică, care are în centrul său experimentul ca modalitate de cercetare.
– Psihologia experimentală este preocupată de identificarea ipotezelor și validarea datelor din cadrul experimentelor științifice și rezolvarea problemelor prin metoda experimentului.
• Abordarea Ericksoniana – o abordare integrativă inițiată de Milton Erickson, bazată pe hipnoză ca metoda de accesare a inconștientului, acolo unde se stochează emoțiile și amintirile noastre.
Spre deosebire de hipnoza clasică, imperativă, autoritară, psihologia Ericksoniana este mult mai subtilă, ca o poveste care te introduce/scoate din tranșă și oferă climatul potrivit de a lucra cu situațiile emoționale care necesită îmbunatățire.
Acestea sunt doar câteva dintre abordările psihoterapiei.
Psihologul Clinician Dacă alege psihologie clinică, psihologul trebuie să urmeze un masterat de psihologie clinică, iar în urma acestuia psihologul clinician poate să:
• Testeze (prin teste cu licență)
• Să diagnosticheze clinic
• Să îndrume clientul către un psihoterapeut dacă afecțiunea cere asta
Psihologul clinician nu poate face și psihoterapie cu clientul. El poate face doar o consiliere de scurtă durată, însă există multe situații în care psihologii clinicieni au urmat și o specializare în psihoterapie și pot profesa în ambele direcții.
De asemenea psihologul clinician poate să emită evaluări psihologice cu timbru – acestea sunt evaluări standard cerute de anumite instituții publice, de exemplu:
• Pentru încadrarea unei persoane la un anumit grad de handicap este obligatorie și o evaluare psihologică cu timbru
• Avize psihologice (necesare la angajare pentru anumite posturi precum medic, profesor etc).
Psihiatrul este absolvent al Facultății de Medicina, și, spre deosebire de psiholog și psihoterapeut, poate prescrie medicamentație în tratarea afecțiunilor psihice.
Psihiatrul tratează așadar disfuncționalitatea mentală, putând recomanda tratament farmacologic sau psihoterapie.
Psihiatrul și psihologul clinician pot evalua, diagnostica, trata și urmări evoluția pacienților cu afecțiuni psihice precum:
• Anxietatea
• Tulburările obsesiv-compulsive (OCDs)
• Demența
• Adicțiile
• Tulburări de somn
• Tulburări afective,
Psihoterapeutul poate trata și urmări evoluția unui diagnostic deja pus.
Așadar, nu trebuie excluse abordările niciunuia dintre acești terapeuți, trebuie doar analizată cea mai potrivită metodă lucrativă, în funcție de gravitatea afecțiunii și rezultatele vizate în urma tratamentului, iar în multe cazuri, psihiatrul poate lucra cu psihoterapeutul pentru o vindecare holistică, din punct de vedere emoțional și fizic.
Exista psihiatri care urmează o formare în psihoterapie, astfel încât pot trata pacienți atât cu medicație cât și cu psihoterapie.
Cum colaborează cei 3 profesioniști?
Atât psihoterapeutul cât și psihologul clinician pot lucra în strânsă legătură cu un psihiatru.
• Psihoterapeutul trimite pacienți la cabinetul psihiatrului pentru diagnostic și tratament medicamentos
• Psihologul clinician poate trimite pacienți:
-la psihiatrie pentru tratament medicamentos
-la psihoterapeut pentru procesul de psihoterapie
• Atât psihologul clinician, cât și psihiatrul pot trimite clienți psihoterapeutului
Dacă alege psihologia muncii, psihologul poate aplica teste și „diagnostica” o companie.
Există testări standard pe care angajații unei firme le pot completa și în funcție de acestea, psihologul poate diagnostica anumite probleme din interiorul firmei și poate propune soluții.
Exemplele pot continua cu psihologia educațională, consiliere școlară și vocațională ori psihologia apărării, ordinii publice și siguranței naționale, care desfășoară activități specifice instituțiilor în cadrul cărora activează.
Copyright © 2024 Petrea Olga | Website realizat de SLN Digital